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EN          ECB-PUBLIC 

 
OPINION OF THE EUROPEAN CENTRAL BANK 

of 31 August 2018 

on a proposal for a regulation on certain charges on cross-border payments in the 
Union and currency conversion charges 

(CON/2018/38) 

 
Introduction and legal basis 

On 27 June 2018 the European Central Bank (ECB) received a request from the Council of the 
European Union for an opinion on a proposal for a Regulation of the European Parliament and of the 
Council amending Regulation (EC) No 924/2009 as regards certain charges on cross-border 
payments in the Union and currency conversion charges1 (hereinafter the ‘proposed regulation’). 
The ECB’s competence to deliver an opinion is based on Articles 127(4) and 282(5) of the Treaty on 
the Functioning of the European Union, in conjunction with the fourth indent of Article 127(2) of the 
Treaty and the fourth indent of Article 3.1 of Protocol (No 4) on the Statute of the European System 
of Central Banks and of the European Central Bank, as the proposed regulation contains provisions 
concerning the smooth operation of payment systems. In accordance with the first sentence of Article 
17.5 of the Rules  of Procedure of the European Central Bank, the Governing Council has adopted 
this opinion. 
 
General observations 

The proposed regulation intends to provide all citizens and companies in the Union transferring euro 
cross-border, whether between euro area and non-euro area Member States or between non-euro 
area Member States, with the low levels of fees which are currently available in respect of domestic 
payments made in the official currency of a Member State. In so doing, the proposed regulation 
improves transparency and consumer protection, enhances the Internal Market for payment services 
in euro and reinforces the euro as the currency of choice for intra-EU payments, pending adoption of 
the euro as the currency of all Member States of the Union. 
 
 
Specific observations 

1. Scope of provisions relating to currency conversion charges 

The provisions of the proposed regulation relating to currency conversion charges are stated to apply 
to all cross-border payments, irrespective of whether they are denominated in euro or in a national 
currency of a Member State other than the euro. However, as a technical matter, cross-border 
payments denominated in euro from payment accounts denominated in euro, where both the 
payment service 

                                                 
1  COM(2018) 163 final. 
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provider (PSP) of the payer and of the payee are located in euro area Member States, should not 

normally be subject to any conversion. Hence, in reality, these provisions should apply to cross-

border payments in euro only where the currency of the payment account is not euro or where the 

PSPs of the payer and the payee, or of the payee only, are located outside the euro area. The ECB 

suggests that this point should be clarified in the proposed regulation. 

As the proposed regulation addresses payments through PSPs only, it does not include the 

possibility of a merchant providing the currency conversion service independently of a PSP. The 

ECB suggests that this point should be clarified in the proposed regulation. 

 
2. Alternative currency services and options 

The proposed regulation does not contain an article on definitions, although it introduces new and 

important concepts into Regulation (EC) No 924/2009 of the European Parliament and of the 

Council2. For instance, the terms ‘alternative currency conversion services’ or ‘alternative currency 

conversion options’ could be combined in one term, which could usefully be defined. More 

specifically, it could be made clear whether these services refer to those offered by the PSP and its 

affiliates, and, if so, the extent of the obligation of the PSP to search for and advertise services 

offered by its direct competitors. It should also be clarified that currency conversion services could 

be offered by non-regulated providers. 

 
3. Regime applicable to currency conversion charges and transitional period 

3.1 Under the proposed regulation the European Banking Authority is entrusted with the task of 

developing regulatory technical standards for ensuring transparency and price comparability 

of currency conversion service options. 

3.2 For the benefit of consumer protection, it is suggested that the transitional period for 

compliance with transparency obligations in respect of the full cost of currency conversion 

services should be reduced to 12 months from the proposed regulation’s entry into force. 

 
Where the ECB recommends that the proposed regulation is amended, specific drafting proposals 

are set out in a separate technical working document accompanied by an explanatory text to this 

effect. The technical working document is available in English on the ECB’s website. 

 
Done at Frankfurt am Main, 31 August 2018. 

 

The President of the ECB 

Mario DRAGHI

                                                 
2  Regulation (EC) No 924/2009 of the European Parliament and of the Council of 16 September 2009 on cross-

border payments in the Community and repealing Regulation (EC) No 2560/2001 (OJ L 266, 9.10.2009, p. 11). 
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Technical working document  

produced in connection with ECB Opinion CON/2018/383  

Proposal for a regulation on certain charges on cross-border payments in the Union and 
currency conversion charges 

Drafting proposals 

 

Text proposed by the Commission 

 

Amendments proposed by the ECB4 

 

Amendment 1 

Article 1(1)(b) 

‘(b)    in paragraph 2, the following second 

subparagraph is added: 

 

“However Articles 3a and 3b shall apply to all 

cross-border payments, irrespective of whether 

those payments are denominated in euro or in a 

national currency of a Member State other than 

the euro.”;’ 

 

‘(b)    in paragraph 2, the following second 

subparagraph is added: 

 

“However Articles 3a and 3b shall apply to: (i) all 
cross-border payments denominated in euro, 
where the payment account is in a currency 
other than the euro or where the payment 
service providers of the payer or the payee or 
both are located in non-euro area Member 
States; and (ii) all cross-border payments, 
irrespective of whether those payments are 
denominated in euro or in a national currency of 

a Member State other than the euro. No 
currency conversion charges apply for cross-
border payments denominated in euro where 
the payment service providers of both the 
payer and the payee are located in euro area 
Member States.”;’ 

                                                 
3  This technical working document is produced in English only and communicated to the consulting Union 

institution(s) after adoption of the opinion. It is also published in the Legal framework section of the ECB’s 
website alongside the opinion itself. 

4  Bold in the body of the text indicates where the ECB proposes inserting new text. Strikethrough in the body of the 
text indicates where the ECB proposes deleting text. 
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Text proposed by the Commission 

 

Amendments proposed by the ECB4 

 

Explanation 

In accordance with paragraph 1 of the Opinion, this amendment clarifies the scope of the provisions 

relating to currency conversion charges, given that no conversion charges apply to intra-euro area 

payment transactions denominated in euro. 

 

Amendment 2 

Article 1(A) (new definition) 

No text 

 

(1A)    in Article 2, the following definition is 
added: 

‘16. “alternative currency conversion 
services” means currency conversion 
services disclosed by the payment service 
provider as being available in relation to a 
non-initiated cross-border payment 
transaction, including by an entity other than 
such payment service provider, its affiliates or 
a non-regulated provider.’ 

Explanation 

In accordance with paragraph 2 of the Opinion, this amendment defines the term ‘alternative currency 

conversion services’, making it clear that these refer to services offered by the relevant payment 

service provider (PSP), its affiliates, as well as other competing PSPs and non-regulated providers. 

 

Amendment 3 

Article 1(3) 

‘(3)    the following Article 3a is inserted: 

“Article 3a 

Currency conversion charges 

1.    From [OP please insert date 36 months after 

the entry into force of this Regulation], payment 

service providers shall inform payment service 

users of the full cost of currency conversion 

services, and where applicable, those of 

‘(3)    the following Article 3a is inserted: 

“Article 3a 

Currency conversion charges 

1.    From [OP please insert date 12 36 months 

after the entry into force of this Regulation], 

payment service providers shall inform payment 

service users of the full cost of currency 

conversion services, and where applicable, 
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Text proposed by the Commission 

 

Amendments proposed by the ECB4 

 
alternative currency conversion services prior to 

the initiation of a payment transaction, in order 

that payment service users can compare 

alternative currency conversion options and their 

corresponding costs. To that effect, payment 

service providers shall disclose the exchange 

rate applied, the foreign exchange reference rate 

used and the total amount of all charges 

applicable to the conversion of the payment 

transaction.’ 

 

 

those of alternative currency conversion services 

providers prior to the initiation of a payment 

transaction, in order that payment service users 

can compare alternative currency conversion 

services options and their corresponding costs. 

To that effect, payment service providers shall 

disclose the exchange rate applied, the foreign 

exchange reference rate used and the total 

amount of all charges applicable to the 

conversion of the payment transaction.’ 

 

Explanation 

In accordance with paragraph 3 of the Opinion, and in order to enhance consumer protection, it is also 

suggested that the transitional period for PSP compliance with transparency obligations in respect of 

the full cost of currency conversion services should be reduced to 12 months from the proposed 

regulation’s entry into force. 

 

 

 
 

____________ 
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